Merillomenü
Kávé kapcsolat
Kávé

Kavé

A KARDAMOM, kávék ízesítéshezEz egy különösen ízletes és osi fuszerféleség, mely Indiában oshonos. A kardamom használata azóta széles körben elterjedt a világban, szinte valamennyi kultúrában megtalálható ezeknek az ízletes magoknak a saját jellegzetes használati módja. Indiában, ahol mind a zöld, mind a fekete kardamomot használják, ez a mag fontos alapanyaga a hús, és zöldségételeknek. A Közel-Kelet egyes részein ezeket a magokat a kávészemekhez keverik, mielott megfoznék. A zöld kardamomot Indiában és a Közel-Keleten részesítik elonyben. A kardamom egy hüvely, melynek külso héja nem túl aromás, és apró magokat tartalmaz, melyeknek eros, intenzív ízük van. A különleges fehér és zöld hüvelyek hasítás és rés nélküliek, így az ízeket remekül megorzik. Jól záródó üvegedényben a kardamom hüvelyek gyakorlatilag örökre frissek maradnak. A kibontott, vagy lehántolt kardamom magok nagyon drágák és nagyon ízletesek, de néha meg kell darálnunk, vagy szét kell dörzsölnünk felhasználás elott. Az orölt kardamom intenzív, eros ízu és könnyen felhasználható anyag (különösen sütemények esetén, ahol ez a finomra orölt por a kívánatos). A fekete kardamomot, afrikaiak, eredetileg Indiában a zöld kardamom olcsó helyettesítojeként használták. A fekete kardamomot egy tipikus füstös íz jellemez, mely az évek során tovább erosödik.

Elofordul, hogy CARDAMON-nak is hívják, ez a fuszer az Elettaria cardamomum egész, vagy orölt magjait tartalmazhatja. Ez a növény a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó évelo. A magjai kissé csíposek, élénk, eros aromás ízuek. Nagyon népszeru ízesítoi a keleti ételeknek, különösen a curry-knek, valamint a skandináv eredetu süteményeknek. Indiában kétféle változatát termesztik, de termesztenek kardamomot Guatemalában és Sri Lankán is. Az indiai kardamomot kiváló minoségunek tartják; a Malabár változatának formája gömbölydedebb, az íze kellemes, lágy; a Mysore változatnak, amely bordás és háromszögletu, jóval nyersebb az aromája.

A guatemalai kardamom felülmúlja az indiai eredetueket. A babiloni királyok kertjében Krisztus elott 721-ben már termesztettek kardamomot. Az ókori görögök és rómaiak a kardamomot parfümökben használták, napjaink kozmetikai ipara is használja, mint nyersanyagot.

Dél-India nedves erdeiben honos növényekrol a kardamom termését vadon is össze lehet gyujteni; de a legtöbb forgalomba kerülo kardamomot Indiában, Sri Lankán, és Guatemalában termesztik. A leveles hajtások 1,5 - 6 méter (5 - 20 láb) magasra nonek az elágazó tohajtásról. A virágzó hajtások, melyek kb. 1 méter hosszúak, lehetnek felállóak, vagy szétterülok; valamennyin több, kb. 5 cm (2 inch) átméroju virágokkal, zöldes színu szirmokkal és vöröses erezetu fehér bibével (lip?).

A termés kb. 0,8 - 1,5 cm hosszú, zöldes színu, háromszögletu, ovális kapszula, melyben 15 - 20 darab sötét, vöröses barnától, barnás feketéig változó színu, kemény, szögletes formájú mag található. Ezeket a terméseket a teljes beérés elott leszedik a szárról, megtisztogatják, majd napon, vagy futött kamrában megszárítják. A kardamomot fehéríthetik is égo kén gozeivel. Miután érlelték és szárították a kapszulák apró szárrészeit rostálással eltávolítják. A lehántolt kardamom kifejtett, száraz magokból áll. A kardamom illóolaját a nagy sejtszövetek tartalmazzák, ezek a maghéj alatti borszövetben találhatóak.

Az illóolaj tartalom 2 - 10 százalék között változhat, melynek legjellemzobb összetevoje a cineole és a terpenyl-acetát.

A kardamom nevet néha használják a gyömbér család (Amomum, Afromomum, Alpinia) más tagjaira is az afrikai és ázsiai konyhákban, vagy az igazi kardamom helyettesítésére szolgáló anyagok megtéveszto megnevezésére a kereskedelemben.

 • Merillo kávé 6
 • Merillo kávé 5
 • Merillo kávé 1
 • Merillo kávé 4
 • Merillo kávé 8
 • Merillo kávé 9
 • Merillo kávé 7
 • Merillo kávé 10
 • Merillo kávé 11
 • Merillo kávé 2
 • Merillo kávé 12
 • Merillo kávé 3
Felíratkozás hírlevélre

Sprache wählen

Magyar